bread-new
Wat zijn U-waarde en RC waarde?
  • Home Blog Wat zijn U-waarde en RC waarde?
U-Waarde-RC-Waarde-o89fw2g6730e6dodu2zo6g4r1accbmnntl9u2zboao 23 mei 2019

Wat zijn U-waarde en RC waarde?

Als u wilt renoveren, krijgt u te maken met heel wat termen. Zoals de U-waarde en RC-waarde. Belangrijke begrippen omdat de hoogte (of juist de laagte) bepaalt of u een vergunning krijgt of niet.

 

Ster Kozijn legt helder voor u wat deze waardes inhouden, zodat u in staat bent om bij een renovatie de slimste keuze te maken. De U-waarden (warmtedoorgangscoëfficiënt) en RC-waarden (warmtegeleidingscoëfficiënt) zijn objectieve getallen waardoor u zeker weet dat u niet voor de mussen stookt.

Kunststof kozijn met extreem lage U-waarde

 

Ster Kozijn heeft natuurlijk vooral verstand van kunststof kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien en houdt zich daarom vooral met de U-(window)waarde bezig. Deze geeft namelijk aan hoeveel warmte verloren gaat via de kozijnen en de ramen. Met het akkoord van Parijs in het achterhoofd hebben we speciaal voor onze klanten het onderhoudsarme ‘Ster Energie Kozijn’ ontwikkeld. Dit onderhoudsarme kozijn heeft een ongekend lage U-waarde van 0,88 W/m2K.

Ter vergelijking

U-waarde (zo laag mogelijk) RC-waarde (zo hoog mogelijk)
b1 b2

 

RC waarde is omgekeerde van U-waarde

 

Tijdens een renovatie krijgt u zeer waarschijnlijk ook te maken met de term RC-waarde. De RC-waarde moet in tegenstelling tot de U-waarde zo hoog mogelijk zijn. De RC-waarde (isolatiewaarde van de constructie) is namelijk de omgekeerde waarde van de U-waarde.

Van U-waarde naar RC-waarde

 

Kent u de U-waarde en wilt u weten wat de RC-waarde is dan rekent u deze gemakkelijk zelf uit. Om van een U-waarde naar een RC-waarde te komen, deelt u 1 door de U-waarde. De RC waarde van een houten kozijn met enkel glas is dus 0,212 (1 delen door 4,7). De RC waarde van een Ster Energie Kozijn is dus maar liefst 1,136. Het Ster energie Kozijn is hiermee een passief kozijn.

Het mooiste van alles is ook nog eens dat u zelf de uitstraling, de kleur en de structuur van het energiezuinige Ster Kozijn bepaalt.

Blijf op de hoogte

Meer nieuws