bread-new
Wat betekent condens tegen mijn ramen?
  • Home Blog Wat betekent condens tegen mijn ramen?
condens-op-de-ramen-ogbgy6st29tl0vqglyvixevzywxfj1qpxk1kez35q8 06 nov 2019

Wat betekent condens tegen mijn ramen?

Zit er bij u de laatste tijd ook vaak condens op uw ramen? Als u naar buiten kijkt, lijkt het mistig en de druppels belemmeren het zicht. Na een paar uur is dit verdwenen. De ruiten zouden toch niet lek zijn?

 

Condens is niet per definitie een probleem. Het ligt er maar net aan waar de condens zich bevindt. Aan de binnenzijde of aan de buitenzijde van het raam of tússen het isolatieglas. Ster Kozijn legt u graag uit hoe het zit.

Condens aan de buitenzijde van de ramen

 

Heeft u condensvorming aan de buitenkant van de ramen? Dat is een goed teken. Dit komt doordat het buiten kouder is dan binnen. De vochtige lucht van buiten beslaat op het buitenste raam. Zodra de buitentemperatuur stijgt, verdwijnt de condens vanzelf. Condens is in dit geval een teken dat uw woning goed geïsoleerd is. Triple glas isoleert het allerbeste. Dit betekent dat u bij triple glas meer condensvorming heeft dan bij HR++ glas. Zoals we al eerder beschreven vraagt goede isolatie om ventilatie.

Ramen van schuifpui en draaikiepraam

 

Hoe kan het dat ik ’s ochtends wel door de ruiten van de schuifpui naar buiten kan kijken, maar niet door het draaikiepraam? Simpel: het draaikiepraam ligt vermoedelijk aan de windkant, waardoor dit raam kouder is dan de schuifpui. Hoe groter het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur hoe meer condens namelijk.

Condens aan de binnenzijde van uw ramen

 

Condens aan de binnenzijde van uw woning komt door te veel vocht binnenshuis. Dit vocht hecht zich op het koudste deel van de woning: de ramen. Luchten is van belang om afscheid te nemen van het te veel aan vocht. Zet deuren een minuut of tien tegen elkaar open. Zo reset u de woning en bent u het te veel aan vocht grotendeels kwijt. Belangrijk, want anders krijgt u schimmelvorming.

Condens tússen de ruiten

 

Zit er condens tússen de twee glaslagen? De kans is groot dat er een lek zit. Het vocht kruipt hierdoor tussen het isolatieglas en verliest direct zijn isolatiewaarde. De ruiten zijn helaas niet te maken. U kunt niet anders dan nieuwe kopen. Kijk direct ook even naar de kwaliteit van uw kozijnen. Anders heeft u straks goed isolatieglas, maar komt de kou alsnog via de kozijnen uw woning binnen. Kunststof kozijnen in ramen, deuren en schuifpuien isoleren het beste.

Meer informatie over condensvorming en isolatieglas

Wilt u meer weten over condensvorming op uw draaikiepraam, achterdeur, schuifpui of openslaande deuren? Of bent u benieuwd naar de verschillende soorten isolatieglas? Neem dan contact op met Ster Kozijn of bezoek de showroom aan de Lübeckstraat in Oldenzaal.

Blijf op de hoogte

Meer nieuws